GÂNDUL LIVE. Florin Vîlnei, președinte SED LEX: Nu există respect față de Poliția Română pentru că s-au făcut zeci de experimente pe această instituție/ Legislația trebuie îmbunătățită

GÂNDUL LIVE. Florin Vîlnei, președinte SED LEX: Nu există respect față de Poliția Română pentru că s-au făcut zeci de experimente pe această instituție/ Legislația trebuie îmbunătățită
Florin Vîlnei, președinte SED LEX, intervenție la Gândul Live
Publicat: 23/06/2020, 12:40
Actualizat: 23/06/2020, 15:56

Florin Vîlnei, lider sindicat SED LEX, a declarat , într-o intervenție la Gândul Live, că este nevoie de de o legislație îmbunătățită privind activitatea forțelor de ordine și de o comunicare mai bună cu cetățenii, care își pierd respectul față de polițiști, în urma „experimentelor” la care au fost supuși.

Florin Vîlnei, liderul sindicatului Sed Lex, a invocat, într-o intervenție la Gândul Live, necesitatea unei dezbateri ample și a unei comunicări mai bune cu societatea privind activitatea forțelor de păstarare a ordinii publice și consecințele încălcării prevederilor legale.

Discuția de la Gândul Live a venit în contextul în care un tânăr din Alba a început să filmeze doi agenți, ca să arate că nu poartă măști și mănuși, iar situașia a degenerat, iar polițiștii l-au încătușat. Potrivit IPJ Alba, tânărul fusese oprit în trafic pentru că circula cu 85 de kilometri pe oră în localitate, unde limita e de 50 km/h.

„Avem o legislație interpretabilă”

„Dacă ne aflăm în spațiul public, pe domeniul public, oricine ne poate filma, fotografia. Dar, probabil din filmare ne putem da seama cu toții că băiatul respectiv nu a făcut altceva decât să îi provoace pe colegii noștri, că el voia să scoată în relief anumite aspecte. Dacă avea un limbaj corespunzător, cum se spune, „Vorba dulce mult aduce”, eu spun că avea mai mult de câștigat. Mai mult de atât, ați văzut reacția colegilor, nici nu l-au băgat în seamă până într-un anumit moment, în care n-a vrut să se dea la o parte, s-a pus în fața mașinii și efectiv i-a provocat. Atunci putem să vorbim că reacția acestui băiat este nepotrivită, până la urmă nu față de niște colegi, ci față de o autoritate a statului care e reprezentată de băieții ăștia doi”, a comantat Florin Vîlnei, la Gândul Live.

„Nu există acest respect față de autoritatea statului numită Poliția Română pentru că de-a lungul timpului s-au făcut zeci de experimente pe această instituție. Îi îmbrăcăm într-o anumită uniformă, îi dezbrăcăm, schimbăm legislația, avem o legislație interpretabilă, nu încercăm să creionăm foarte clar ceea ce înseamnă evoluția în carieră a acestor oamnei, să știm foarte clar, să facem dezbateri publice cu privire la: dacă te-a oprit în trafic și ai încălcat o regulă de circulație, ce poți să pățești? Dacă nu te supui legitimării, ce poți să pățești? Dacă ai comis o altă faptă de natură penală, ce ți se poate întâmpla?”, a completat președintele Sex Lex, care dorește „să existe o mai multă comunicare și o informare că noi nu avem nimic cu niciun cetățean și, în general, poliția nu are, decât cu cei care încalcă legea și doar ei sunt recalcitranți: cei care intră în radar, cei care fac depășiti neregulamentare, cei care comit contravenții, fapte de natură penală. Și de aici o adevărată dezbatere”.

„Ați văzut nenumărate reacții împotriva oamenilor, împotriva colegilor care aplică legea – când încătușează persoane, că de ce le-a încătușat, că de ce le-a bruscat. Legislația ar trebui îmbunătățită, să nu spun modificată, și până la urmă o comunicare mai bună cu cetățenii. Să înțeleagă că, până la urmă, dacă ai încălcat legea, dacă ai comis o contravenție, trebuie să te gândești la consecințe, simplu”, a detaliar Florin Vîlnei.

„Doamne ferește, dacă se înmulțesc cazurile și intrăm iar în stare de urgență, cum putem să stăpânim fenomenul?”

În privința clarității legislatiei, președintele SED LEX a dat exemplu decizia CCR privind amenzile date de polițiști în starea de urgență.

„De-aia nu mai există autoritate. Colegi mei se gândesc de două ori înainte să aplice o sancțiune. Doamne ferește, dacă se înmulțesc cazurile și intrăm iarăși într-o stare de urgență, cum putem să stăpânim fenomenul? Cum putem să-I determinăm pe oameni să-și ia măsurile necesare de protecție, dacă nu ai un cadru legislativ coerent și baza pe o lege fundamentală care să nu mai poată fi întoarsă de nicio autoritate a statului? Astea ar trebui să fie dezbaterile, până la urmă”, a detaliat Florin Vîlnei.

În ceea ce privește Poliția Locală, Vîlnei susține că aceasta ar trebui suboerdonată Poliției Române, cum a fost în timpul stării de urgență. „Nu putem să avem două instituții care se încalecă pe competențe și răspund diferit. Pornind că sunt oameni bine intenționați la nivelul adminsitrației locale, dar vedem ce se întâmplă în spațiul public. Trebuie să avem o singură comandă, o singură coordonare, iar activitățile să fie delimitate”, a spus președintele SED LEX.

Interfața cu societatea civilă o face cel care iese în stradă și interacționează cu cetățeanul și se lucrează la o reorganizare a efectivelor, pentru a eficientiza activitatea și a pune în valoare oamenii, a conchis Florin Vîlnei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu